Ruben Terlou - Door het hart van China - 2

Fotografische reis ‘Dwars door China’ van Ruben Terlou in Museum Hilversum | Nieuwe tentoonstelling doorbreekt het clichébeeld van China

Fotografische reis ‘Dwars door China’ van Ruben Terlou in Museum Hilversum
Nieuwe tentoonstelling doorbreekt het clichébeeld van China

Van 31 maart tot en met 27 mei staat Museum Hilversum volledig in het teken van het nieuwste werk van de prijswinnende documentair fotograaf Ruben Terlou. Met zijn tentoonstelling Dwars door China brengt Terlou het hedendaagse China in beeld. Hij laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering brengt en hoe zij meegaan met de geboden kansen. Tegelijkertijd zijn in de projectzaal van het museum ook de video’s De Massage is het Medium en Een Oproep van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen te zien.

Ruben Terlou - Door het hart van China - 2

© fotograaf: Ruben Terlou  

Het China van nu
China kent naast futuristische miljoenensteden ook bijzonder historisch erfgoed en eeuwenoude tradities. Een land met veel vergezichten en culturen, maar ook een land, dat snel verandert. Terlou die onlangs nog veel lof oogstte met zijn tv-documentaireserie Door het hart van China legde het land ook met zijn fotocamera vast. Door het hart van China trok maar liefst 1,5 miljoen kijkers per aflevering evenals zijn eerdere serie Langs de Oevers van de Yangtze . Voor Langs de Oevers van de Yangtze won Terlou de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek van de Canon Zilveren Camera 2016. Over zijn nieuwste werk zegt Terlou: ‘Ik wil in de tentoonstelling Dwars door China, met beelden waarin de mens centraal staat, een indruk geven van de ontwikkelingen in het China van nu’.

Nieuwsgierig
Terlou benadert China op een persoonlijke manier, hij spreekt de Chinese taal en is nieuwsgierig naar wat de Chinezen denken, voelen en beleven. Zijn artistieke talent schuilt in zijn vermogen door te dringen tot de kern. ´Hij heeft een eigen stijl van fotograferen´, aldus museumdirecteur Stef van Breugel. ´Hij zoekt in zijn fotografie naar tableaus van mensen en landschappen die zijn te vergelijken met filmscenes. Soms als in een schouwspel om ons de ontwikkeling te laten zien en andere keer brengt hij zijn camera dicht bij de mensen.’ Hij doorbreekt in de tentoonstelling het clichébeeld dat wij doorgaans van China hebben. Het oordelen over de vooruitgang van het moderne China of de prijs die men daarvoor betaalt, laat hij over aan het publiek.


© fotograaf: Joost van Herwijnen 
 

Chinese videokunst

Naast de tentoonstelling Dwars door China, zijn er ook twee video-installaties van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen 殷艾雯 te zien. De Massage is het Medium (按摩即媒介 The Massage is the Medium). De Canadese professor en filosoof Marshall McLuhan beweerde ‘het medium is de massage’. Als verlengstukken van de mens troost het medium je, het overtuigt je, manipuleert je, beheerst je. De situatie is nu omgedraaid – in de ban van het medium is de mens het verlengde van de machine geworden. De massage is het medium nodigt je uit voor een omgekeerde ervaring.

SzilviToth_Photo_2013_Todaysart_0823.1024pxS

De indrukwekkende korte film Een Oproep (呼叫中心 A Call) van is een brief aan een onmogelijke liefde. Het stelt vragen over onze huidige worstelingen met de liefde en probeert een ‘oplossing’ te geven.

 

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Museum Hilversum, Sony, VPRO en CinemAsia.

 

Locatie en openingstijden

Locatie: Museum Hilversum, Kerkbrink 6 in Hilversum
Openingstijden: elke dag van 11:00 tot 17:00 uur, met uitzondering van 1e Paasdag (op 1 april open van 12:00-16:00)
Gesloten op: Koningsdag (27 april) en 1e Pinksterdag (20 mei)
Prijzen: Volwassene € 6,00 | Kind tot 11 jaar gratis | 12-18 jaar  € 3,30 | Senior 65+ € 5,00 | CJP/CKV € 3,30 | Museumkaart gratis

Voor meer informatie, ga naar www.cinemasia.nl en www.museumhilversum.nl

Berichten gemaakt 243

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven