Feiten & cijfers

Bevolking

In 2012 is de bevolking over de grens van 50 miljoen heen gegroeid. Van alle inwoners van Zuid-Korea wonen meer dan 10 miljoen mensen in Seoel (2012), de hoofdstad van Zuid-Korea. Het aantal inwoners van de 5 grootste steden zijn (2010, in miljoenen):

Busan

Incheon

Daegu

Daejeon

Gwangju

Ulsan

3.6

2.7

2.5

1.5

1.4

1.1

 

 

 

Klimaat

Zuid-Korea ligt (inclusief alle eilanden) tussen de breedtegraden 33° en 39° Noorderbreedte en 124° en 130° Oosterlengte. Het land heeft een gematigd landklimaat met zeer koude, droge winters en hete, vochtige zomers. De winters worden beïnvloed door een westenwind uit Siberië en de Mongoolse hoogvlakte, terwijl de zomers doorgaans gekenmerkt worden door een zeeklimaat door vochtige, warme wind vanaf de Grote Oceaan.

Korea heeft vier seizoenen, maar het voorjaar en de herfst zijn meestal kort. Het voorjaar begint begin april en duurt tot eind mei. De hete en vochtige zomer begint in juni en duurt vier maanden. Het regenseizoen duurt tot ongeveer het einde van juni of half juli. De zomer eindigt eind september, waarna deze plaatsmaakt voor heldere herfstdagen die tot ongeveer het eind van oktober duren. In november wordt het kouder en de koude, gure winter start pas echt in december en duurt tot het einde van februari.

voorjaarVoorjaar

Het voorjaar vindt plaats van eind maart tot en met mei en is warm. Verschillende bloemen, inclusief de schilderachtige kersenbloesem, bedekken de bergen en velden in het land tijdens deze tijd.

zomer

Zomer

De zomer duurt van juni tot en met begin september. Het is heet en vochtig in dit jaargetijde.

herfstHerfst

De herfst duurt van september tot november. Het weer is mild. Het is het beste seizoen om Korea te bezoeken.

winterWinter

De winter duurt van december tot ongeveer halverwege maart. Het kan zeer koud zijn door de koude Siberische lucht. De hevige sneeuwval in het noorden en oosten van Korea zorgen voor perfecte wintersportmogelijkheden.

Topografie

Zuid-Korea grenst aan China en Rusland en is van Japan gescheiden door de Oostzee en van China door de Gele zee. Noordelijk, achter de Demilitarized zone (DMZ) ligt Noord-Korea.

De belangrijkste bergketen is de 600 kilometer lange T’aebaek-keten, die langs de oostkust loopt en stijl afloopt de Oostzee in. Langs de westelijke en zuidelijke kust lopen de bergen geleidelijk over in kustvlakten en lange rivieren lopen door deze streek. Deze relatief wijdse vlakten, waar het grootste deel van Zuid-Korea’s landbouwgewassen (met name rijst) op worden verbouwd, reiken tot ver buiten het bereik van de rivieren.

70% van Zuid-Korea wordt bedekt door bergen, waardoor het een van de meest bergachtige regio’s ter wereld is. Zuid-Korea’s graniet- en kalksteenlandschap is adembenemend, met schilderachtige heuvels en valeien.

politiekPolitiek systeem

Korea is een republiek waarbij een president direct gekozen wordt door het volk voor een periode van 5 jaar.

De machten zijn gescheiden, net als in Nederland; uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht. Alleen in Zuid-Korea bestaat de wetgevende macht slechts uit één kamer, daar waar wij in Nederland de eerste en de tweede kamer kennen. Verkiezingen voor deze kamer vinden, net als de Nederlandse tweede Kamerverkiezingen, eens per vier jaar plaats.

hangeulTaal

Hangeul – Korea’s oorspronkelijke alfabet

Alle Koreanen spreken en schrijven dezelfde taal, die een doorslaggevende factor is in het smeden van hun sterke nationale identiteit. De woorden en accenten gesproken door mensen uit Seoel wordt beschouwd als standaard. Vergeleken met regionale dialecten, is het dialect van de bewoners op Jeju eiland voor de zuidkust het meest afwijkend. Hangeul bestaat uit 10 klinkers en 14 medeklinkers die gecombineerd kunnen worden tot talrijke syllabische groeperingen. Het is een eenvoudig maar toch systematisch en uitgebreid systeem dat wordt beschouwd als een van de meest wetenschappelijk schriften ter wereld. Hangeul is eenvoudig te leren en te schrijven, welk feit in grote mate heeft bijgedragen aan de hoge alfabetiseringsgraad van Korea’s geavanceerde publicatie-industrie.

(King Sejong de Grote, uitvinder van Hangeul in 1446)

Dankzij het Hangeul, dat door Koning Sejong de Grote is uitgevonden, heeft Korea een bijzonder laag percentage analfabeten (0,1%). In 1989 werd door UNESCO (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization) de Koning Sejong Literatuur prijs ingesteld. Dit om programma’s en individuen te belonen voor hun bijdrage aan de strijd tegen ongeletterdheid.

(14 Medeklinkers en 10 Klinkers)

 

Informatiebronnen:

1. Korea in een oogopslag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven