Voor de mensen die voor het eerst naar Korea gaan en/of nieuwsgierig zijn.
Soms zijn er dingen die je automatisch doet of de neiging hebt om iets te doen en je weet niet waar het vandaan komt misschien is dit een reden.
Basis etiquette
- In Korea bedanken mensen elkaar zelden voor beleefdheidsgebaren (bijvoorbeeld deuren openhouden) en bieden ze over het algemeen ook geen excuses aan als ze elkaar op straat tegen het lijf lopen. Engelssprekende westerlingen kunnen dit interpreteren als onbeleefd of respectloos gedrag, maar houd er rekening mee dat Koreanen dergelijke kleine incidenten of manieren beschouwen als acties die men in het leven zou moeten verwachten en verwachten. Daarom hebben ze over het algemeen geen overvloedige verontschuldiging, een ‘dankjewel’ of zelfs maar erkenning nodig. Respect wordt op verschillende manieren getoond.
- Respect moet altijd worden getoond aan degenen die ouder zijn dan jij. Dit houdt in dat je je aan hun mening houdt, op hun inbreng wacht en je blik neerslaat als ze een ouderling zijn. De belangrijkste persoon wordt trouwens ook steeds de beste plaats aangeboden, nl die met het zicht op de deur.
- Voorwerpen, geschenken en voedsel moeten met twee handen worden aangeboden en ontvangen.
- Zet je hoed af als je binnen bent.
- Het is het beste om je schoenen uit te doen voordat je een Koreaans huis binnengaat. (het is wel grappig dat ik thuis dit automatisch doe) Schone sokken aan hebben is van groot belang. Mooie, nieuwe sokken zijn een status symbool. In Korea is het niet gek om een paar nieuwe sokken in je handtas te hebben voor het geval je goede sier moet maken.
- Koreanen zijn redelijk punctueel en meestal stipt. Ze hebben de neiging om te proberen het meeste uit de tijd te halen die ze hebben. In bepaalde situaties kan dit ongeduldig overkomen.
- Gebruik twee handen of je rechterhand alleen om iets aan te bieden of te ontvangen. Gebruik de linkerhand niet alleen.
- Basishygiëne wordt opgemerkt en gewaardeerd. Was regelmatig je handen (door de Coronaregels doe je dit al eigenlijk) en raak geen andere mensen of dingen aan als ze vies zijn. Mensen kunnen op mensen met zichtbaar vuile handen neerkijken als mensen van lage klasse.
Aan het eten
- Het wordt als ongepast beschouwd voor volwassenen om te eten tijdens het lopen, dus straatvoedsel wordt vaak gegeten op de plek waar het is gekocht.
- Voedsel mag niet met de vingers worden gegeten.
- Lepels worden gebruikt om soep te eten, maar eetstokjes worden voor al het andere gebruikt.
- Snuit je neus niet aan de eettafel.
- De oudste persoon dient als eerste bediend te worden. Iedereen die zit, moet dan wachten tot ze beginnen met eten voordat ze dit doen.
Drinken
- Zuid-Korea heeft een grote drinkcultuur. Drinken kan status geven, iemands uithoudingsvermogen bewijzen en machismo (vooral voor mannen).
- Als je niet wilt drinken, probeer dan een oprechte reden op te geven, zoals medische of religieuze redenen. Maak geen excuus dat zou kunnen worden geïnterpreteerd als de moraal van degenen die drinken.
- Vermijd het leegmaken van je glas als je genoeg gedronken hebt.
- Vul de glazen van anderen voor die van jezelf. Vul in een formele setting niet je eigen drankje en wacht in plaats daarvan tot iemand anders het gebaar beantwoordt en het jouwe vult. Zelf je eigen glas vullen wordt beschouwd als een belediging; je wordt immers niet goed behandeld door je gastheer of vrienden. Soju 17 tot 21% Koreaanse rijstwijn “sterke” helder drank (in smaken te krijgen tegenwoordig, soort breezer)
foto: Return to Seoul, film van Davy Chou
Makgeolli is een ongefilterde Koreaanse rijstwijn. Het is melkachtig, troebel, wit en licht sprankelend. Zeer populair in Korea.
Makgeolli heeft een vrij laag alcoholpercentage, tussen de 6 en 9 procent.
De Koreanen maken waarschijnlijk al zo’n tweeduizend jaar makgeolli. Van oudsher is het een drank voor de gewone man, die veel door boeren gedronken werd. De drank staat daarom ook wel bekend als nongju, oftewel boerenalcohol.
Makgeolli wordt soms ook geschreven als makkoli, makkolli of makgoli.
In Zuid-Korea wordt makgeolli vaak ongepasteuriseerd verkocht. Dat wil zeggen dat de gisten in de drank nog ‘leven’, waardoor de makgeolli in de fles verder rijpt. Je kunt ongepasteuriseerde makgeolli het best binnen enkele weken opdrinken; na enkele maanden is het anders veranderd in rijstazijn. Groot nadeel: dit maakt makgeolli bijzonder ongeschikt voor export.
Makgeolli die je in Nederland koopt zal doorgaans wél gepasteuriseerd zijn, omdat het daardoor langer houdbaar is. Dit gaat helaas wel ten koste van de funky smaak. Over het algemeen is makgeolli lichtzoet, zacht van smaak en een beetje friszuur. Het smaakt als een kruising tussen licht, zoetig bier en yakult. Klinkt niet lekker, is het zeker wel! Daarnaast is er makgeolli met smaakjes te koop, zoals perzik en banaan. Beste leuk voor de afwisseling
Een blog bijdrage van Heung-Han Hoeksma
bronnen: culturalatlas.sbs.com.au – www.90daykorean.com/korean-etiquette/ – http://noodlesonmymind.nl/makgeolli/