Seollal 2023: Nieuwe Maan Jaarsdag in Korea

Het is een tijd van geluk en festiviteiten, want het nieuwe maanjaar, ‘Seollal’, is gestart in Zuid-Korea!

 

Wat is Seollal?

Seollal, dat wordt beschouwd als een belangrijk vakantieseizoen voor de Koreanen, duurt meestal 3 dagen. Gedurende deze periode zullen de meeste winkels en restaurants gesloten zijn, vooral op de officiële dag van Seollal (22 januari 2023). 

Grote paleizen, musea en pretparken zijn open, maar controleer de websites nog een keer voordat je vertrekt!

Natuurlijk zal er een flinke file zijn en zal het voor reizigers en toeristen heel moeilijk zijn om een ​​trein- of buskaartje te kopen. Wil je toch naar andere regio’s reizen, boek dan gewoon een Express Bus Ticket of Korail Pass (KR Pass) voor KTX & Train Rides via Trazy!

Hoe vieren we dan Seollal? Laten wij het uitzoeken!

Koreaanse traditionele kleding ‘Hanbok’

Tijdens Seollal kun je zien hoe Koreanen een prachtig gekleurde Koreaanse traditionele jurk met patronen dragen, genaamd ‘hanbok’. Het is niet verplicht om te dragen, maar tegenwoordig wordt het dragen van een hanbok een populaire modetrend in Korea.

(photo: hanboklynn)
(credit photo: hanboklynn. Gepost op All About Korea)

Als je geïnteresseerd bent in het huren of uitproberen van Koreaanse traditionele kleding voor een dag, bekijk deze dan eens!

Dagelijkse Hanbok-verhuur in Seoul

Moderne Hanbok-verhuur en fotoshoot in Gyeongbokgung-paleis

Waarom bezoek je niet de prachtige paleizen in Seoul, het Gyeongbokgung-paleis, het Deoksugung-paleis, het Changdeokgung-paleis en het Changgyeongung-paleis terwijl je een hanbok draagt? Je krijgt gratis toegang tot deze paleizen als je een hanbok draagt!

Korean Folk Village in Yongin wordt ook ten zeerste aanbevolen als je wat Koreaanse traditionele ervaringen wilt.

 

Een voorouderlijke ritus, ‘Charye’

In de vroege ochtend van de officiële dag van Seollal komen alle gezinsleden en verwanten samen en beginnen een voorouderlijk ritueel en voorbereiding van een proces genaamd ‘charye’.

Charyesang (Ancestral Ritual Table)
Charyesang (Ancestral Ritual Table)

Alle gezinsleden bereiden samen gerechten van ritueel voedsel en zetten ze op tafel. Nadat de tafel is gedekt, gaan ze (in volgorde van oudste naar jongste) voor de tafel staan ​​en buigen eerst voor de geesten van de voorouders. 

 

Buigen voor familieoudsten of ‘Sebae’

Nu, dit is het spannende deel! 🙂 Familieleden wisselen elkaar af (van de oudste tot de jongste) en maken een diepe buiging voor ouderen en ouders. Koreanen noemen dit buigproces ‘sebae’.

Na de buiging zullen ouders of familieleden de kinderen dan geld of ‘sebaetdon (nieuwjaarsgeld)’ en zegenende woorden geven in ruil voor het nieuwe jaar.

 

Probeer Seollal Food, ‘Tteokguk’

Na ‘sebae’ komt (eindelijk) het feest! Op nieuwe maanjaarsdag eten Koreanen ’tteokguk (soep met gesneden rijstwafels)’.

In Korea is het eten van tteokguk = een jaar toegevoegd aan iemands leeftijd. Dus, als grap zeggen Koreanen ‘hoe meer kommen tteokguk je eet, hoe ouder je wordt!’

Probeer ook ander Seollal-voedsel zoals ‘sanjeok’ (vlees- en groentebrochette)’, ‘buchimgae (Koreaanse pannenkoek)’ en Koreaanse traditionele desserts zoals ‘yakgwa (honingkoekje)’, ‘hangwa (traditionele Koreaanse zoetigheden)’ ook als ‘injeolmi (rijstwafel bedekt met bonenmeel)’.

 

Speel traditionele spellen

Seollal is een perfect moment voor gezinnen om samen leuke spelletjes te spelen! Het populairste traditionele spel heet ‘yut nori‘, een bordspel met vier houten stokjes in plaats van twee dobbelstenen. Het belangrijkste doel van het spel is om al je pionnen tot het einde te krijgen, en de eerste die dat doet, is de winnaar!

Andere leuke spellen zijn ‘jegichagi (een spel waarbij je tegen een shuttle schopt en probeert deze zo lang mogelijk in de lucht te houden)’, ‘neolitwiggi (een Koreaans springspel vergelijkbaar met wippen)’ en ’tuho (een spel waarbij mensen stokjes in een jerrycan gooien)’. Ga naar een park en probeer ook ‘yeon-naligi (vliegeren)’!

 

Hang gelukszakjes aan bomen

Credit: Photo by Yonhap/EPA/Shutterstock (8368182a)

Een van de traditionele gebruiken op Seollal is het ophangen van ‘bokjumeoni’ of gelukszakjes aan muren of bomen. Koreanen geloven dat deze prachtig geborduurde zakken geluk en geluk brengen aan de houder.

Koop een van deze gelukszakjes als souvenir of cadeau voor je dierbaren. Hang ze thuis aan de muur of aan de takken van bomen en kijk of ze echt geluk brengen! 😉

 

 

Originele post / Bron: https://blog.trazy.com/seollal-lunar-new-years-korea/

 

 

Berichten gemaakt 243

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven