Lidmaatschap

Wij zijn een vereniging voor en door Zuid-Koreaans geadopteerden. We delen onze ervaringen als lotgenoten op gebied van zoektochten, het geadopteerd zijn en alle emotionele zaken die daar bij horen, de liefde voor Zuid-Koreaanse cultuur, muziek, films en eten. Omdat we voor en door Zuid-Koreaans geadopteerden zijn, hebben we ook geen oordeel naar elkaar toe, mag iedereen zijn wie hij/zij is/voelt, ook ten opzichte van het geadopteerd zijn, adoptie an sich, adoptie-ouders, biologische ouders, herkomst. We helpen onze leden die vragen hebben in de juiste richting binnen het adoptieveld of zijn gewoon het luisterend oor.

Voor wie?

Ben je geadopteerd uit Zuid-Korea dan kan je lid worden van Arierang. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan heb je toestemming van je ouders nodig om aspirant-lid te worden.

Kom je uit Noord-Korea dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!

Adoptie

Veel Koreaans geadopteerden krijgen op een gegeven moment behoefte aan antwoorden op vragen zoals:
– Waar kom ik vandaan?
– Wie zijn mijn biologische ouders?
– Hoe zoek in mijn Koreaanse familie?
– Hoe is het om in Korea te leven?
– Kan ik het kindertehuis bezoeken?
– Wat voor land is Korea?
– Hoe gaat het met andere Koreaans geadopteerden in Nederland?

Wij hebben geen pasklare antwoorden, wel kunnen we je een heel eind op weg helpen bij het zoeken naar je biologische familie of het beantwoorden van bovenstaande en andere vragen, gebaseerd op eigen ervaring en verzamelde kennis.

Verder beschikt de vereniging over goede contacten met de Koreaanse overheid via de Koreaanse Ambassade, het Koreaanse bedrijfsleven in Nederland, de Koreaanse gemeenschap in Nederland, adoptie-organisaties zowel nationaal als internationaal en nog vele andere partijen die zich met Korea en/of adoptie bezighouden.

 

Sociaal

Veel leden van onze vereniging zijn lid vanwege de gezelligheid. Er zijn regelmatig borrels en activiteiten door het hele land. Jaarlijks vieren we Chuseok (Koreaanse Thanksgiving vergelijkbaar met oogstfeest) en Seollal (Koreaans nieuwjaar). Daarnaast worden er het hele jaar door regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals borrels, etentjes, adoptie gerelateerde lezingen, filmvertoningen, Koreaanse kook workshops, waar je meestal als lid gratis aan kan deelnemen.

Ben je nieuw en vind je het eng om in een grote groep onbekenden terecht te komen? Zoals iedereen ooit een nieuw lid was, weten wij dat dit een grote drempel is. Daarom verwelkomen wij onze nieuwe leden met een introductieborrel, een kleinschalige event, zodat kleine groepjes nieuwe leden de kans krijgen om elkaar te leren kennen.

 

Vroeger had ik ooit wel eens gehoord over een organisatie voor geadopteerde Koreanen in Nederland. Dat leek me dus helemaal niets! Waarom zou ik daarheen gaan als het enige wat we overeenkomen onze adoptieachtergrond is? Zelfs toen ik me aangemeld had bij Arierang in december 2022 omdat ik met het gezin op vakantie wil naar Korea en me afvroeg hoe andere geadopteerden uit Korea dat ervaren hadden, dacht ik daar nog steeds hetzelfde over. 

De eerste activiteit was de ALV in februari 2023. Ik vond het best spannend en zag er wel tegenop. Ik had er geen hoge verwachtingen van. 

Maar tot mijn verbzaing was het eigenlijk leuker dan ik verwacht had. Allereerst was het leuk om aardige mensen gesproken te hebben. Aardigheid vind ik belangrijk. Daarnaast was het de onverwachte herkenning waarbij ik niet precies kan omschrijven wat dat dan precies is. Zo goed leer je elkaar in zo’n kort tijdsbestek niet kennen. 

Tijdens de borrel in Groningen was het eigenlijk hetzelfde. Je gaat het wat afwachtend en met niet te hoge verwachtingen tegemoet. En vanaf het eerste moment is er een klik. Misschien zit het tegen een alternatief familie-gevoel aan? Onze gemeenschappelijke achtergrond schept blijkbaar een bepaalde band.

Heel leuk en verassend. Ik was er namelijk helemaal niet naar op zoek. 

Ergens was je alleen in je unieke achtergrond en identiteit, en nu heb ik meerdere soortgenoten ontmoet. Heel leuk!  

~nieuw lid, sinds dec 2022~

Aanmelden!

Overtuigd? Meld je dan hier aan.

Nog vragen, wil je een keer met iemand praten of wil je een keer vrijblijvend langskomen op een borrel? Mail dan naar bestuur@arierang.nl

3 gedachten over “Lidmaatschap

 1. …Nawinterse zondagmiddag waar een royaal feestelijk gevulde tafel aanschuivend met Koreaans geboren en hollands getogen exotisch kleurrijk gezelschap, al babbelend, lachend en behoorlijk wat pit gemengd met soju en uitwisselend temperament om het noorden wat warmte en gedrevenheid te laten uitstralen. Schuif aan, ervaar het en zie wat er in ongedwongen georganiseerdheid kan ontstaan! We gaan binnenkort eten.

  Hoe mooi de herkenning en zomaar uit het niets een stukje verbinding met stuk voor stuk unieke mensen.

  Kang HM….

  Om te delen:

  Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Heamin Sunim

  Koreaanse megabestseller over spirituele wijsheid en het belang om rust te vinden in een drukke wereld van een van de invloedrijkste boeddhistische leermeesters van dit moment

  De Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.

  De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.

  In de pers

  ‘Dit handboek voor mindfulness en kalmte, een bestseller in Korea, staat vol wijze adviezen over reflectie en hoe het rustiger aan te doen in het leven.’ Elle.com

  ‘Sunims woorden zijn diepgaand én herkenbaar, eenvoudig én verfijnd, en elk hoofdstuk voelt meer aan als een gesprek met een lieve, bedachtzame vriend dan als het lezen van weer een boek over mindfulness. Perfect voor lezers die op zoek zijn naar een onderbreking van hun drukke leven. Sunims filosofie roept een kalme zekerheid op, die doet denken aan Libanees-Amerikaanse dichter Kahlil Gibran.’ Publishers Weekly

  ‘Oude boeddhistische filosofie voor de moderne tijd. Diepgaande maar begrijpelijke wijsheden over omgaan met de dagelijkse sleur – en over in het oog houden wat er nu echt toe doet. Leg dit boek op je nachtkastje om je hoofd leeg te maken voor het slapengaan.’ Real Simple

  1. Dag Kyung,
   voor een passagierslijst heb je misschien wat aan de KLM. Maar volgens mij ben jij degene die eerst een klein jaar bij mij opgenomen bent geweest, alvorens naar anderen te gaan (de Carmiggelts neem ik aan). Het afscheid was erg pijnlijk voor mij en ik ben benieuwd hoe het je is vergaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven