Wie het nieuws afgelopen week een beetje gevolgd heeft, heeft ongetwijfeld de beelden voorbij zien komen van hoe een 16-jarige jongen “met Aziatisch uiterlijk”, zonder reden, fysiek werd aangevallen en bedreigd door een grote groep tieners. Hij werd daarbij ook uitgescholden voor *k*-chinees.
Het slachtoffer van deze laffe aanval is Yanil, de zoon van 2 van onze leden. Gelukkig heeft Yanil geen lichamelijk letsel opgelopen, maar wie de beelden heeft gezien, weet dat het heel anders kunnen aflopen. Van de mishandeling is inmiddels aangifte gedaan bij de politie.
Uiteraard leven we als vereniging ontzettend mee met Yanil en zijn familie en zijn we opgelucht dat hij ongedeerd is gebleven. Tevens hopen we dat de daders snel opgespoord en aangepakt worden.
Naast opluchting, voelen we echter ook verontwaardiging, boosheid en bezorgdheid. Dit is helaas niet het eerste incident. Binnen de vereniging en binnen de bredere KAD-gemeenschap zijn meer mensen afgelopen tijd geconfronteerd met verbale en soms ook fysieke agressie, waarbij “er Aziatisch” uitzien werd aangevoerd als rechtvaardiging. Sinds het begin van de COVID19-crisis lijkt dit meer te spelen.
Binnen Arierang vinden we dit een zorgelijke ontwikkeling, die we op de voet volgen. We roepen mensen die het slachtoffer zijn geworden van misdrijven op om daarvan ALTIJD aangifte te doen bij de politie. Bij incidenten waar geen strafbare feiten zijn gepleegd, maar er wel sprake is of lijkt van discriminatie, kun je melding doen bij een regionaal anti-discriminatiemeldpunt of via het centrale https://www.discriminatie.nl/ .
Om zelf een beter beeld te krijgen van de hoeveelheid en aard van incidenten, willen we KADs (leden en niet-leden) ook vragen om dergelijke incidenten ook bij ons te melden, via adoptiezaken@arierang.nl. Bij incidenten met COVID19-gerelateerde verbale en/of fysieke agressie tegen een KAD zullen wij de Koreaanse ambassade in Nederland ook op de hoogte brengen.
Naast incidenten met expliciete agressie, worden veel KADs in het dagelijks leven helaas ook nog steeds regelmatig geconfronteerd met vooroordelen en pijnlijke (soms goedbedoelde, soms ronduit kwaadaardige) opmerkingen over uiterlijk, “waar je échte ouders nu zijn” en veronderstelde dankbaarheid. Door dit soort uitgesproken denkbeelden kunnen we ons soms onbegrepen, “anders”, eenzaam en gestigmatiseerd voelen. Het versterkt de onzekerheid over wie je bent en waar je al dan niet hoort, en het is slecht voor het zelfvertrouwen.
We moedigen KADs aan om het gesprek over dit soort ervaringen op gang te brengen. Binnen de vereniging is er alle ruimte om ervaringen met elkaar te delen, zodat je leert dat je niet de enige bent, dat het niet OK is en meestal ook niet aan jou ligt, tips kunt opdoen om effectief van repliek te dienen en daardoor zelf wat weerbaarder te worden in oncomfortabele situaties. Waar en wanneer nodig, zal de vereniging het gesprek ook naar buiten toe op gang trachten te brengen.
Tegelijkertijd blijven we het belangrijk vinden om zowel binnen als buiten de vereniging geen voedingsbodem te bieden aan (politieke) polarisatie. Juist in deze tijd is het hard nodig om wél misstanden aan te kaarten, om stelling te nemen tegen onrecht, zoals racisme, discriminatie en xenofobie, maar ook om naar elkaar te luisteren en begrip voor elkaar op te brengen. Niemand heeft tenslotte dé waarheid in pacht en community bouw je samen.
Stay safe, healthy & cool,
Het Arierangbestuur.