Guus-effect: You from Holland? We love you!

Trots volgen geadopteerde Koreanen in Nederland de verrichtingen van ‘hun’ voetbalteam tijdens het WK. Elke wedstrijd wordt bekeken in het Amsterdamse café Nieuwmarkt….

Evert-jan Quak
 

 

Voor de groep geadopteerde Koreanen in ons land, georganiseerd in de vereniging Arierang, is het succes van Zuid-Korea tijdens het WK-voetbal extra bijzonder. Dat heeft alles te maken met de adoratie in het Aziatische land van de Nederlandse coach Guus Hiddink.

Hij wordt bewierookt in Korea, is een heilige, krijgt een standbeeld en heeft de mooiste bijnamen, als ‘Vrolijk bij de reis naar boven’ en ‘Vurige Vuist’. Maar ook bij Arierang is zijn populariteit groot. Tijdens de wedstrijden wordt gezongen, ‘Guusje bedankt’, en vrouwen gillen: ‘We love you Guus.’

Hiddink is de schakel tussen het geadopteerde bestaan in Nederland en de Koreaanse afkomst. ‘Nu horen we er weer helemaal bij in Korea. ”You from Holland? We love you”, zeiden ze in Korea tegen me. Dat komt door Guus’, zegt Kim Jung Blom.

Zij is net terug uit Zuid-Korea en weet als geen ander hoe de Koreanen zich op dit moment voelen. ‘Hysterische toestanden. De vrouwen zijn idolaat van Guus. Ik weet zeker dat er veel Guusjes geboren zullen worden.’

Arierang brengt geadopteerde Koreanen bij elkaar, vergroot hun kennis over de cultuur van het moederland en helpt ze bij hun vragen over adoptie. Hierbij werken ze samen met verschillende instanties als het Riagg en Wereldkinderen.

De vereniging telt 250 leden en speelt een belangrijke rol in contacten tussen Korea en Nederland. ‘Soms lijken we wel een uitzendbureau’, zegt oud-bestuurslid Tim Doornewaard.

Geadopteerde Koreanen willen bijvoorbeeld graag werken bij Koreaanse bedrijven. ‘Maar vaak blijkt dat ze niet tegen het cultuurverschil kunnen’, zegt Bettina Brunt. ‘De hiërarchie is enorm. Vooral tussen mannen en vrouwen. Zo schamen mannen zich al als vrouwen roken in hun nabijheid.’ Eun-mi Postma: ‘Dat komt doordat we wit van binnen zijn en geel van buiten.’

Door het WK-voetbal is de band tussen Nederland en Zuid-Korea nog eens versterkt. Na wedstrijden wordt er gebeld naar familie en kennissen in Korea. En, volgens Bettina Brunt kunnen we een stroom Koreaanse backpackers verwachten. Ze willen naar het land van de Vurige Vuist.

 

origineel gepost: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/guus-effect-you-from-holland-we-love-you~bdaba746/

Berichten gemaakt 243

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven