Zuid-Korea

대한민국

Zuid Koreaanse vlag

De Republiek Korea, Daehan Minguk

Zuid-Korea is een relatief klein land aan de uiterste rand van Zuidoost-Azië. Hoewel het qua grootte het 109e land ter wereld is, is het een middelpunt van economische activiteit, cultuur en kunst. In de 20e eeuw werd Zuid-Korea gedurende 35 jaar bezet door Japan en later (1950-1953) onderging het de Koreaanse Oorlog, maar Zuid-Korea heeft daarna in een korte tijd een ongelooflijke economische groei doorgemaakt. Deze groei wordt ook wel “het Wonder op de Han Rivier” genoemd.

Vandaag de dag is Korea een moderne industriestaat die meetelt op wereldniveau. De auto-industrie, scheepsbouw, staalindustrie en IT-industrie zorgen er voor dat Zuid-Korea een belangrijke speler is op de international markt. In 1988 werden in Seoel de Olympische zomerspelen georganiseerd en in 2002 organiseerde Zuid-Korea samen met Japan de wereldkampioenschappen voetbal waar Zuid-Korea onder Guus Hiddink een prachtige vierde plaats behaalde. Zuid-Korea zal in 2018 voor het eerst de organisatie van de Olympische winterspelen op zich nemen. Deze zullen plaatsvinden in Pyeonhchang. De Koreaanse drama’s, films en muziek bereiken een steeds groter publiek. Niet alleen in de omringende landen zoals Japan, maar ook ver daarbuiten slaat de zogeheten “Korean Wave” toe. Te denken valt aan PSY om wie niemand in 2012 heen kon dankzij de wereldhit “Gangnam Style”.

Ook neemt Zuid-Korea ook op het politieke wereldtoneel een steeds belangrijkere plaats in. Dit bleek eens te meer in 2010 toen Zuid-Korea het eerste Aziatische land was dat deelnam aan de G20-top die overigens ook in Zuid-Korea plaatsvond. Verder is de huidige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, afkomstig uit Zuid-Korea.

“Het Wonder op de Han Rivier” verwijst naar de ongelooflijke economische groei dat Zuid-Korea uit de as deed herrijzen na de Koreaanse Oorlog.”

Zuid Koreaanse vlag

De Nationale vlag van Zuid Korea

De Koreaanse vlag wordt Taeguki genoemd. Het symboliseert de principes van yin en yang in de Oosterse filosofie.

Het centrum van de cirkel van de Koreaanse vlag is verdeeld in 2 gelijke delen. Het bovenste rode deel vertegenwoordigt de proactieve kosmische kracht van yang. Omgekeerd vertegenwoordigt het onderste blauwe deel de ontvangende kosmische kracht van yin. De 2 krachten samen belichamen het concept van voortdurende beweging, balans en harmonie die wordt gevormd door een oneindige bol. De cirkel is omringd door 4 symbolen in elke hoek. Elke trigram symboliseert de 4 universele elementen: hemel (), aarde (), vuur (), en water ().

Zuid Koreaanse vlag

Nationale bloem van Korea

De nationale bloem van Korea noemt men Mugunghwa, ook wel bekend als de Roos van Sharon (Hibiscus Syriacus). Elk jaar van juli tot oktober bloeit er een golf van Mugunghwa bloesems over het hele land. In tegenstelling tot de meeste bloemen is de Mugunghwa opmerkelijk sterk en in staat tot het verdragen van zowel bladluis als andere insecten. De bloem heeft een symbolische betekenis die is ontstaan uit het Koreaanse woord Mugung, wat onsterfelijkheid betekent. Dit woord geeft nauwkeurig de blijvende aard van de Koreaanse cultuur, de vastberadenheid en het doorzettingsvermogen van het Koreaanse volk weer.

Zuid Koreaanse vlag

Hangeul – Korea’s oorspronkelijke alfabet

Alle Koreanen spreken en schrijven dezelfde taal, die een doorslaggevende factor is in het smeden van hun sterke nationale identiteit. De woorden en accenten gesproken door mensen uit Seoel wordt beschouwd als standaard. Vergeleken met regionale dialecten, is het dialect van de bewoners op Jeju eiland voor de zuidkust het meest afwijkend. Hangeul bestaat uit 10 klinkers en 14 medeklinkers die gecombineerd kunnen worden tot talrijke syllabische groeperingen. Het is een eenvoudig maar toch systematisch en uitgebreid systeem dat wordt beschouwd als een van de meest wetenschappelijk schriften ter wereld. Hangeul is eenvoudig te leren en te schrijven, welk feit in grote mate heeft bijgedragen aan de hoge alfabetiseringsgraad van Korea’s geavanceerde publicatie-industrie.

Dankzij het Hangeul, dat door Koning Sejong de Grote is uitgevonden, heeft Korea een bijzonder laag percentage analfabeten (0,1%). In 1989 werd door UNESCO (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization) de Koning Sejong Literatuur prijs ingesteld. Dit om programma’s en individuen te belonen voor hun bijdrage aan de strijd tegen ongeletterdheid.

Op de hoogte blijven?

Arierang brengt met regelmaat een nieuwsbrief uit via Mailchimp.
Vul hieronder je e-mailadres in en blijf op de hoogte van alle leuke en serieuze zaken omtrent adoptie, Korea, bijeenkomsten evenementen en meer.